Vad är NLP egentligen?

NLP står för Neuro Lingvistisk Programmering. NLP är ett kunskapsområde som skapades i mitten av 70-talet av en professor i lingvistik (språkvetenskap) och en matematiker. Namnet NLP syftar på hjärnan (neurologi) och språket (lingvistik) och hur dessa två tillsammans skapar vår subjektiva upplevelse av verkligheten och vårt sätt att reagera på den (vår ”programmering”). NLP är ett praktiskt inriktat kunskapsområde som innehåller en stor mängd verktyg för att utveckla, påverka och förstå sig själv och andra. NLP sorteras in som kognitiv beteendepsykologi men har inte uppstått som akademiskt ämne. NLP-forskningen inom den akademiska världen har tagit fart först på 2000-talet. NLP-verktygen användes ursprungligen främst som terapeutiska verktyg men effektiviteten gjorde att verktygen snabbt spred sig till andra områden som prestationspsykologi, ledarskap, presentationsteknik, försäljning, relationsskapande m.m. Redan från början har NLP-verktyg använts som effektiva verktyg för coaching inom olika områden.

 

Vad lär man sig under en utbildning i NLP?

En mängd verktyg för att förstå, påverka och utveckla sig själv och andra. Man kan använda kunskaperna för kommunikation, coaching, ledarskap, påverkan, personlig utveckling m.m.

 

Var kan man hitta mer information om NLP?

Om du redan har läst på vår webbplats rekommenderar vi boken Verktyg för livet av Anthony Robbins. Anthony Robbins bygger sitt arbete på NLP och räknas av många som världens främsta coach.

 

Varför ska jag välja Gothia Akademi om jag vill utbilda mig i NLP?

 • När du går Gothia Akademis premium-paket (steg 1 & 2) och väljer NLP-certifiering som tillval så får du både Sveriges mest omfattande utbildning i NLP och tillgång till ICF. Det är en unik kombination.
 • Du väljer en utbildning som du kommer att vara mycket nöjd med. Trots höga förväntningar på våra utbildningar så ligger snittbetyget från våra kursdeltagare nära 5,0 på en femgradig skala.
 • Du väljer en förstklassig utbildning till ett mycket konkurrenskraftigt pris eftersom vi lägger mycket lite resurser på dyra annonskampanjer. Du betalar för kvalitet.
 • Du blir utbildad av erfarna och skickliga NLP-utbildare med tydlig etisk integritet. Henrik Cederhed som är ytterst ansvarig för alla utbildningar på Gothia Akademi är en av Europas få NLP Master Trainers och var först i Sverige med att bli certifierad som NLP Business Trainer; han är utbildad och certifierad av Wyatt Woodsmall och International NLP Trainers Association. Han är också utbildad av männen bakom NLP-områdets uppkomst – Richard Bandler och John Grinder samt av internationellt välkända NLP-utbildare som Paul McKenna, Robert Dilts, Stephen Gilligan, Judith DeLozier, Michael Hall, Charles Faulkner, Ian McDermott, John Seymore och Sue Knight. Henrik var ordförande för den Skandinaviska grenen av International NLP Trainers Association 2007-2009 och är den ende svensk som deltagit i de två första internationella forskningskonferenserna i NLP (2008, 2010).
 • Du väljer en NLP-utbildning inriktad på att förstå, påverka och utveckla både dig själv och andra – såväl personligt som professionellt.
 • När du är klar med din utbildning fortsätter Gothia Akademi att erbjuda dig som tidigare kursdeltagare kontinuerlig utveckling i form av träningskvällar, seminarier, och fortbildning.
 • Du blir certifierad genom International NLP Trainers Association (INLPTA).

 

Vad är bra med att kunna certifieras genom INLPTA?

 • INLPTA Scandinavia är Sveriges största och med bred marginal mest välansedda förening av NLP-utbildare.
 • INLPTA är världens största sammanslutning av NLP-utbildare med medlemmar på fem kontinenter.
 • En certifiering genom INLPTA är internationellt erkänd och välansedd.
 • Trots att organisationen bara är 20 år gammal har INLPTA redan hunnit utbilda några av världens främsta utbildare och författare inom NLP-området.
 • Föreningen drivs ideellt och framför allt är den inte kopplad till någon enskild utbildningsanordnare vilket är fallet med de flesta andra organisationer som förekommer i Sverige. Detta är speciellt viktigt om du en dag själv skulle vilja utbilda i NLP.

“I am still learning.”

Michelangelo

Ansök Tipsa kollega