Henrik Cederheds

Svar på frågor om mastern

Vad är det för skillnad på mastern och grundutbildningen?

Mastern är både bredare och djupare. Du kommer att bygga vidare på de kunskaper du redan har, få fler verktyg, perspektiv och en klarare förståelse för hur människor fungerar, påverkas och utvecklas. Ett sätt att se på mastern är att det är andra halvan av den cirkel som vi är så stolta över att kunna erbjuda. Första halvan fick du under din grundutbildning. När man har gått mastern så har man fått allting. Nästa steg (tränarutbildningen) är en presentatörsutbildning. Den innehåller inte en massa nya verktyg. Naturligtvis finns det olika specialutbildningar man kan gå, men när man gått mastern så har man i princip med sig allt det bästa som det här området har att bjuda på.

Tipsa en vän:

Det är med den här utbildningen som det roliga börjar!

Tomas Amlöv

Egenföretagare, Timelock film AB, Ljungskile

Det är i mastern man får lära sig de mest intressanta verktygen. Bitarna faller på plats och man får helheten.

Linda Emanuelsson

HR Ansvarig, Tools Sverige AB, Göteborg

Det är givande att ha olika lärare och många demos. Det har ökat förståelsen mycket tydligt om man gör och varför.

Samka Nyberg

Gruppchef, Arbetslivsresurs, Linköping

 

Är det bäst att gå mastern direkt efter grundutbildningen eller att vänta något eller några år?

Det finns fördelar med båda alternativen. Jag avslutade min grundutbildning en torsdag och började mastern dagen efter. Det som var bra med det var att jag hade allting färskt. Sen finns det de som låtit det gå en tid innan de går mastern och tycker att det varit bra att ha det mellanrummet. Jag tycker helt enkelt att du ska låta magen, kalendern och plånboken bestämma vad som blir bäst för just dig.

 

Kommer man gå igenom innehållet från grundutbildning på utbildningsdagarna för mastern?

Nej. Innehållet i mastern är nytt och eget. Någon gång har vi lagt lite tid på att snabbrepetera practitioner-innehåll i samband med att vi arbetar med att bygga egna verktyg, men mastern är absolut inte en repetition av practitionern. Här bygger vi vidare på och fördjupar kunskaperna.

 

Förväntas det att jag fortfarande kan allt material från grundutbildning när jag börjar mastern – även om det gått flera år sedan jag gick grundutbildningen?

Nej, absolut inte. Du kommer som du är, och du kommer att upptäcka hur mycket, även av de delar som du inte använder till vardags, som finns i dig. Naturligtvis kan det finnas något moment som du under utbildningen kommer att vilja repetera själv men det är absolut inte nödvändigt att sätta sig och plugga inför utbildningen. Sen är det en annan sak att en del väljer att göra det bara för att de är så sugna på att komma igång.

 

Vad tycker du, Henrik, är det bästa med mastern?

Alla mastergrupper jag har haft har varit helt ljuvliga. Dels beror det på att innehållet är bra, men det beror också på att alla som går mastern har en gemensam grund att stå på och är beredda att investera i en master för att ta sig ännu längre. Det är helt enkelt en förmån att få tillbringa tid med den typen av människor. Och då ska man veta att jag är rätt hårt bortskämd med att ha bra människor på utbildningarna, men mastergrupperna är något speciellt.

 

Ska man ansöka till halva eller hela mastern?

Det går bra att välja att bara läsa halva mastern. Och om man är osäker på om man ska läsa halva eller hela så finns det naturligtvis ingen anledning att välja något annat än att börja med att läsa första halvan. Om det är mer än fem (eller tre) månader kvar till det datum då du vill starta, och du känner dig säker på att du vill gå hela, då tjänar du på att ansöka till hela. Annars kan du lika gärna nöja dig med att ansöka till halva mastern även om du kommer vilja gå hela. Håll bara koll på fem-månadersgränsen, och håll tummen för att det inte blir fullsatt innan du får den andra tummen ur – och får iväg din ansökan till den andra halvan.

 

När är sista ansökningsdatum?

För att vi ska få med beställningen av din kursbok tillsammans med de andra så behöver vi ha din ansökan tre veckor innan kursstart.

Vad gäller med boka-tidigt-rabatten?

Vill du utnyttja den boka-tidigt-rabatt som numer gäller för alla våra utbildningar så är det fem månader respektive tre månader innan kursstart som du behöver hålla reda på. Fr.o.m. 2015 kan man utnyttja boka-tidigt-rabatten även på din andra halva av mastern, vilket innebär att även om du skulle ha missat boka-tidigt-rabatten för första halvan av din master, så kan du få rabatten på andra halvan – förutsatt att det verkligen är minst fem månader (eller tre månader) kvar tills den andra halvan startar.

Det finns också en specialrabatt som bara gäller mastern, men den gäller bara om man anmäler sig i god tid och till hela mastern på en gång. Se informationssidan om mastern.

 

Hur ansöker jag?

Ansökan gör du som vanligt via hemsidan. Ansökan är inte bindande förrän du har haft din antagningsintervju, blivit erbjuden en plats och tackat ja till den. Du kan alltså ansöka idag och sen kolla upp allt det praktiska.

“I am still learning.”

Michelangelo

Ansök Tipsa kollega