Gothia Akademi

NLP-coach (INLPTA)

Gothia Akademis certifieringsutbildning till NLP-coach fokuserar på coachning som ger direkt-effekt.

Det finns två typer av coachning. Den vanligaste typen av coachning handlar om att formulera mål och göra upp handlingsplaner för att nå dessa mål. Denna typ av coachning kräver ett visst mått av disciplin och uppföljning. Följer man inte planen så har det ingen betydelse om planen är fantastisk – det blir ändå ingen förändring. Den andra typen av coachning handlar om att skapa starka upplevelser av önskat läge och att lära sin klient, sina klienter, eller sig själv, att reagera på önskat sätt i önskad situation. Den här typen av coachning kopplar helt enkelt om våra reaktioner, och då behövs inga medvetna ansträngningar, planer eller uppföljningar – istället får du direkt effekt. Det är denna typ av coachning som vi fokuserar på under utbildningen till certifierad NLP-coach. En komplett coach behärskar naturligtvis båda typerna av coachning. Man kan inte alltid förvänta sig att skapa så starka upplevelser och inlärningseffekter att det fungerar helt av sig själv. Så den som kan komplettera med välfungerande planer har ett övertag över den som helt förlitar sig på direkt effekt – precis som den som behärskar coachning som ger direkt effekt har ett stort övertag över den som måste förlita sig helt på planer och uppföljning. En komplett coach behärskar båda typerna av coachning.

Det är så mycket bra med utbildningen och den är användbar både för coacher och ledare. Utbildningen är självklar, oemotståndlig, unik och fantastisk.

Birgitta Andrén Åkerblom

Regionchef, Medborgarskolan Region Väst, Göteborg

Utbildningen skapar förutsättningar för fördjupning och bättre förståelse. Den har varit kreativ, aktiv och spännande och har gett mig ytterligare perspektiv och fler användbara verktyg.

Mimmi Kheddache Jendeby

Vice President, Senior Research Strategist

Det bästa med utbildningen är verktygen och att förändringen sker här och nu.

Louise Abild

Executive Coach, Louiseabild.se, Göteborg-Palma

Vad får man för pengarna?

Det vi tror du kommer uppskatta allra mest med denna utbildning är:

 

Friska upp och fördjupa

Du kommer friska upp och fördjupa dina kunskaper från grundutbildningen. Även om det var tio år sedan du gick din grundutbildning så kommer du upptäcka att mycket finns kvar där inne – så samtidigt som du får nya fördjupade färdigheter så kommer du också att förhöja värdet på din grundutbildning.

 

Mentorscoachning med fokus på direkt effekt

Våren 2016 tog vi konceptet från våra ICF-ackrediterade utbildningar och gjorde ett nytt upplägg för mentorscoachning med direkt effekt. Det blev riktigt bra så det kommer vi fortsätta med.

 

Pedagogik för stridspiloter Anders Hjort är stridspilot och utbildar nya stridspiloter för att flyga JAS 39 Gripen. Anders gick denna utbildning hos Gothia Akademi 2015 och under sommaren har vi fått ta del av delar av svenska flygvapnets struktur på materialet som används för att utbilda stridspiloter. Den här utbildningen blir den första av Gothia Akademis utbildningar med att ha ett moment som bygger på denna struktur.

 

Inlärningsstrategier för minnesmästare Ett bra minne är i viss mån en fråga om gener, men det är framför allt en fråga om strategier. En normalbegåvad person med en bra inlärningsstrategi kommer alltid att slå en begåvad person med en halvbra inlärningsstrategi. Under den här utbildningen kommer vi kontinuerligt koppla an till inlärningsstrategier och principer som bokstavligt talat används av alla som tillhör världseliten när det gäller att minnas. Enkelt och fantastiskt bra.

 

Riktigt bra kurskamrater Du kommer ha kurskamrater som kommer direkt från grundutbildningen och har allt färskt. Du kommer också att ha kurskamrater som gick för ett gäng år sedan och inte har allt färskt men å andra sidan har en väldigt bra uppfattning av vad som kommer till nytta ute i verkligheten. Du kommer att ha kurskamrater som arbetar som coacher och kurskamrater som gör helt andra saker. Det som alla har gemensamt är ett gediget intresse för praktiska metoder, grepp och verktyg för att förstå, påverka och utveckla både sig själv och andra. Det gör att du inte bara får en utmärkt miljö för lärande och utveckling, utan också också ett nätverk av kompetenta, engagerade och varma människor. I bland slutar det till och med äkta vänskap som sträcker sig långt bortom sista gemensamma utbildningsdagen.

 

Titeln “Certifierad NLP-coach”

Titeln “Certifierad NLP-coach” säger betydligt mer om din kompetens än “Certifierad NLP Practitioner”. Bara att det ingår “coach” i titeln gör att folk får en ungefärlig uppfattning om vad det handlar om. Att vara certifierad NLP-coach är dessutom mycket mer unikt än att vara certifierad NLP Practitioner. Det går säkert 25 NLP Practitioners på varje NLP-coach. Trots det så är det en “NLP-coach” många söker när man söker en person med NLP-kompetens. Och då är det bra för dig att Gothia Akademi äger domänen nlpcoach.se.

 

Innehållet

Dessa nio dagar är fullmatade med bra innehåll. Se nedan.

UR INNEHÅLLet:

 1. Coachningsverktyg från experter som Anthony Robbins, John Grinder, Judith Delozier, Tad James och Robert Dilts.
 2. Mentorscoachning med fokus på direkt effekt
 3. Förändring på djupet
 4. Effektiv presentationsteknik
 5. Formuleringar för argumentation och föreställningsförändring
 6. Bli av med en begränsande självbild
 7. Förändring på olika nivåer
 8. Evidensbaserade psykologiska metoder för påverkan på autonoma nervsystemet
 9. Avancerade submodaliteter
 10. Verktyg för skräddarsydd påverkan
 11. Frågor som driver oss
 12. Förändra tidigare prägling
 13. Perceptuella vanor och förändring av dessa

 

UTBILDNINGSINTYG

Certifikat som NLP-coach från International NLP Trainers Association (INLPTA).

Tillval

De flesta väljer att kombinera denna utbildning med Gothia Akademis förändringsledarutbildning. Tillsammans utgör utbildningen till NLP-coach och förändringsledarutbildningen Gothia Akademis masterutbildning. Det har ingen betydelse om man går förändringsledarutbildningen eller utbildningen till NLP-coach först. När man är klar med båda utbildningarna så blir man certifierad NLP Business Communication Master Practitioner. Det innebär att man har fått med sig allt det bästa som detta kunskapsområde har att bjuda på – och har intyg på det.

DINA LÄRARE

Jenny Andersson, Henrik Cederhed och Anna Vilkas. Under den andra delen av mastern (förändringsledarutbildningen) kommer du dessutom att undervisas av International Coach Federations (ICF) globala styrelseordförande Tracy Sinclair.

FRÅGOR OCH SVAR

Det var länge sedan jag gick grundutbildningen och jag skulle gärna vilja gå den här utbildningen men det känns som om jag glömt så mycket, kommer jag klara det? 

Absolut. Det kommer inte vara ett problem. Alla kommer ihåg tillräckligt mycket bara genom att ha fått med sig alla upplevelser som man får under grundutbildningen. Du förväntas inte kunna något utantill. Allt vi gör under denna utbildningen går vi igenom precis som vanligt. Och man kan alltid välja att vara den tredje som övar om man känner sig ringrostig.

Jag är precis färdig med grundutbildningen, är det bättre att vänta ett tag innan jag hoppar på denna utbildning?

Det finns fördelar med båda alternativen. Gör man det direkt så kommer man ju ha nytta av kunskaperna och färdigheterna under en större del av livet än om man väntar. Väntar man så har man möjlighet att öva mer på det man redan kan. Personligen påbörjade jag (Henrik Cederhed) fortsättningsutbildningen dagen efter att jag var klar med grundutbildningen. För mig var det en självklarhet, men jag tycker samtidigt att man ska ha respekt för sina förutsättningar. En väldigt bra idé är att titta i kalendern och i plånboken och bestämma sig för att prioritera.

Jag går den ettåriga coachutbildningen och är klar med kursdagarna men har coachexaminationen kvar, kan jag vara med ändå?

Ja, det går bra.

Hur är den här utbildningen jämfört med Gothia Akademis andra utbildningar?

Mycket är lika. Vi har som vanligt genomgångar, övningar och reflektioner. Det är precis som på grundutbildningen en blandning av verktyg som passar i olika sammanhang och för olika personer. En del passar för personlig utveckling och andra för styrelserummet. Man skulle kunna tro att man kan gissa sig till vem som kommer att älska vilket verktyg, men det har visat sig vara väldigt svårt. Vi har i alla fall kört utbildningen så många gånger att vi är helt trygga i att du kommer få med sig massor med grejer som du verkligen gillar. En sak som är annorlunda med den här utbildningen är att vi fokuserar på coachning som ger direkt-effekt, och kommer att ha mentorscoachning med den inriktningen. Det innebär att vi, för övnings skull, kommer “förbjuda” planering av vad klienten ska göra för att komma dit den vill. När vi gör  det tvingas coachen fokusera på att skapa förändring här och nu. För att göra det måste man få till starka upplevelser eller insikter och betinga dem till den situation där de hör hemma. Det har gjort att vi har fått se fantastisk coachning under denna utbildning.

Hur gör man för att ansöka?

Precis på samma sätt som vanligt – klicka på “ansökan” längst upp på denna sida. Och som vanligt har vi ett stående erbjudande för anmälningar 5 månader innan kursstart respektive 3 månader innan kurstart. Man sparar några tusenlappar på att ansöka till hela mastern samtidigt, men det går utmärkt att börja med denna utbildning först.

“I am still learning.”

Michelangelo

Ansök Tipsa kollega