Hur löser andra finansieringen?
ca 70% har en finansiär (ofta arbetsgivaren) som betalar alla kostnader.
ca 15% står för delar av kostnaderna själva. Det kan vara delar av kursavgiften, arbetstiden, resor och/eller boende.
ca 15% står för hela kostnaden själv.
När är det bäst att prata med arbetsgivare om finansiering?
Det finns olika bra tillfällen att ta upp din utbildning på GA, till exempel:
* Under löne- eller medarbetarsamtal.
* I samband med anställning, uppsägning eller förändring av roll.
* I samband med att du gjort något värdefullt för organisationen.
* I samband med att organisationen närmar sig slutet på en budgetperiod – om det finns oanvända pengar.
* I samband med att organisationen precis påbörjat en ny budgetperiod – då det finns pengar.
* I samband med att organisationen redovisat ett starkt ekonomiskt resultat.
* När du närmar dig en period då arbetsbelastningen troligtvis blir något lättare än vanligt.
Hur kan jag förbereda mig inför samtalet med min arbetsgivare?
Värdet för arbetsgivaren med att finansiera din utbildning på GA är väldigt olika beroende på vilken roll du har och i vilken organisation du arbetar. Men slå oss en signal på 031-719 50 90 så hjälper vi dig så gott vi kan utifrån dina förutsättningar. Passar det inte att ringa just nu så skicka ett mail till petra.cederhed@ga.se med ett kort meddelande och ditt telefonnummer, så blir du uppringd vid lämpligt tillfälle.
Är det vanligt att deltagare betalar utbildningen privat?
Mer än hälften av deltagarna får sin utbildning betald av sin arbetsgivare. En del betalar genom eget företag och det finns alltid ett gäng i varje grupp som betalar med privata pengar. En och annan får också sin utbildning helt eller delvis betald av Trygghetsrådet, Trygghetsstiftelsen, Omställningsfonden eller av sin arbetsgivare i samband med uppsägning.
Kan man få delbetala utbildningen?
För privatpersoner och småföretagare erbjuder vi räntefri avbetalning mot en uppläggningsavgift på 300 kr + moms. Man betalar då halva avgiften innan kursstart och resterande belopp jämnt fördelat över kommande fyra månader. Vi gör en kreditupplysning.
Behöver man dela upp betalningen över en längre period än det vi erbjuder, så är alltid den bästa lösningen att vända sig till sin bank.
Hur har andra som betalar privat gjort?
En vanlig lösning är att helt enkelt månadsspara. Andra har ärvt pengar eller fått pengar över när de sålt ett större boende och köpt ett mindre, eller flyttat från bostadsrätt till hyresrätt. Eller valt bort en eller flera resor för att kunna göra den här resan istället. En del tar ett privatlån hos sin bank eller hos SBAB. Någon har också lyckats få till en lösning med sin arbetsgivare som inte kostat arbetsgivaren en enda krona och samtidigt sparat stora summor för den privata plånboken.
Såhär gick det till: Deltagaren bad sin arbetsgivare att få avstå sin löneförhöjning och avsätta motsvarande summa till en extra kompetensutvecklingspott under det kommande året. I överenskommelsen ingick också att arbetsgivaren till kompetensutvecklingspotten skulle lägga till 32% för de sociala avgifter som arbetsgivaren inte behöver betala när löneförhöjningen inte betalas ut. Dessutom kan arbetsgivaren dra av momsen och kompetensutvecklingspotten kan användas så att momsen inte påverkar din privata plånbok alls.
Exempel: Lek med tanken att du har 35.000 kr i månadslön och skulle ha fått 4% i löneförhöjning. Det är 1.400 kr i månaden. Lägger man på 32% (för de sociala avgifter som arbetsgivaren slipper betala) så blir det ca 1.850 kr i månaden, och efter 1 år har du drygt 22.000 kr extra i din kompetensutvecklingspott. Bara den delen räcker för att betala en utbildning som kostar nästan 28.000 kr inklusive moms. Hade du istället tagit ut din löneförhöjning, betalat inkomstskatt och satt av den på ett privat konto så hade du efter ett år haft runt 12.000 kr att betala utbildning för istället. Så det är stor skillnad.
OBS! Om du gör denna överenskommelse med din arbetsgivare, så se till att få det skriftligt att utgångspunkten för nästa löneförhandling är den lön som du skulle ha fått om du inte gjort avsättningarna till kompetensutvecklingspotten. I exemplet ovan skulle det kunna vara så enkelt som ”Vid nästa lönesamtal utgår vi från att du har 36.400 kr i månadslön och ska ha det då aktuella lönepåslaget utöver det.” Detta är viktigt för annars blir konsekvensen att du permanent går miste om den löneförhöjning som du avstod, vilket naturligtvis inte är skäligt.
Det kostar som sagt inte arbetsgivaren någonting så om du får ett nej efter att ha pratat med din chef och/eller personalavdelningen så beror det i alla fall inte på kursavgiften. Det är väldigt olika om man får gå utbildningen på arbetstid. Betalar man privat så är det nog inget man kan räkna med. Många löser det genom att ta ut kompledighet eller semester för utbildningsdagarna. Har man varit anställd mer än 6 månader hos arbetsgivaren så har man också rätt att vara tjänstledig enligt studieledighetslagen. Arbetsgivaren har rätt att skjuta upp tjänstledigheten i upp till 6 månader så vill du vara på den säkra sidan så ser du till att ansöka om tjänstledighet för att vara med på en kursstart som ligger minst 6 månader fram i tiden. Här är en formulering du kan använda ”Jag begär tjänstledigt för studier följande datum (XYZ), under förutsättning att jag kommer in på sökt utbildning”.
Det förekommer naturligtvis också att arbetsgivaren står för delar av kursavgiften och den andra delen betalas av den anställde med privat sparade eller lånade pengar, eller genom bruttolöneavdrag (kan också vara värt att fråga din chef och/eller personalavdelning om), eller genom att att man tillfälligt avstår en löneförhöjning som i exemplet ovan.
Kan man få någon typ av rabatt?
Ja, vi har ett stående erbjudande som ser ut såhär: anmäl dig till någon av våra utbildningar senast fem månader innan kursstart och få 10% rabatt; eller: anmäl dig till någon av våra utbildningar senast tre månader innan kursstart och få 5% rabatt. Vi har det erbjudandet för att alla ska veta att det alltid lönar sig att ansöka i god tid. Det underlättar vår planering och det kommer dig som deltagare till nytta.
Vi har däremot aldrig några rabatter på restplatser, dels för att våra utbildningar ofta är fullsatta långt före kursstart, och dels för att vi måste hålla oss till den principen för att alla ska veta att det bästa alternativet alltid är att vara ute i god tid.
Jag hittar inte min faktura, var ska jag sätta in pengarna?
Du betalar in via vårt bankgiro 484-2548. Kom ihåg att märka inbetalningen med ditt namn.
Jag har frågor om min faktura. Vem pratar jag med?
Då kontaktar du Suzanna Jaksic på 0760-20 46 40 eller suzanna.jaksic@ga.se.
Vilket organisationsnummer har ni?
556757-9403 (Gothia Akademi AB)